Ekologia artykuł sponsorowany
30 wrzesień 2021

Powąchać czy polizać? Magda Gessler i Michel Moran w pierwszej takiej kampanii w Polsce

fot. nadesłane
Czy wiesz, jak „najlepiej” ratować jedzenie po terminie, a kiedy „należy” odpuścić? Magda Gessler i Michel Moran rzucają wyzwanie konsumentom w poruszającej zmysły kampanii „Często Dobre Dłużej”, zainaugurowanej 29 września przez Too Good To Go. Hasłem: „Popatrz, powąchaj, posmakuj - sprawdź zanim wyrzucisz!” gwiazdy sceny gastronomicznej i influencerzy zachęcają do empirycznego sprawdzenia jedzenia po terminie, zanim je wyrzucimy, co ma pomóc ograniczyć skalę marnowania w Polsce. Akcję wspierają również Aleksander Baron, Joanna Jabłczyńska i Sylwia Majcher.


Sekret dobrego kucharza


Jak przyrządzić doskonały posiłek wie każdy szef kuchni. Wyciągnąć ze składników 100% ich smaku umieją nieliczni. Ale wykorzystać wszystkie produkty do ostatniej drobinki potrafią tylko najlepsi. Jak to zrobić we własnym domu? Magda Gessler, słynna restauratorka wraz z Michelem Moranem, znakomitym szefem kuchni zdradzają sekret profesjonalnych kucharzy i pokazują, jak sprawdzać świeżość produktów, by nie marnować jedzenia. Razem z aplikacją Too Good To Go w ramach kampanii edukacyjnej “Często Dobre Dłużej” przypominają Polakom, jak czytać daty ważności i że można gotować tak, by maksymalnie wykorzystać produkty we własnej kuchni.  

W kuchni świetna jest również kreatywność. Tylko ona pozwoli nam czarować i wymyślać cudowne, pyszne dania z niewielu składników tak, aby nic się nie zmarnowało. Kiedy mam w domu różne warzywa, z których w pojedynkę nic się nie da zrobić, bo jest ich za mało, robię przepyszny ratatuj albo zupę. To świetny pomysł na pełnowartościowy obiad czy kolację - zachęca Magda Gessler, znana restauratorka.

Powąchaj, Popatrz, Posmakuj - nie marnuj!

Polacy marnują żywność na potęgę, również w domach. Kupujemy impulsywnie, dużo i na zapas. Zostawiamy w lodówce i zapominamy. Czy to mleko nadal jest dobre? Pomocne zdają się daty ważności „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”, ale okazuje się, że wielu nie widzi między nimi różnicy, a jest ona ogromna. To niezrozumienie skutkuje wyrzuceniem do kosza nadal zdatnych do spożycia produktów. Podczas gdy data „należy spożyć do” jest nieprzekraczalna, to „najlepiej spożyć przed” sugeruje, że po tym czasie możemy samodzielnie sprawdzić jakość jedzenia zanim się go pozbędziemy. Polizać? A może powąchać? Jak rozpoznać czy produkt nadal jest świeży? Okazuje się, że dotyk, smak i zapach to nasze najlepsze narzędzia. Doskonale wiedzą o tym gwiazdy wspierające kampanię: Magda Gessler i Michel Moran, którzy o roli zmysłów w gotowaniu wiedzą wszystko.

Gdy ocenia się wino, to przede wszystkim wąchasz korek, sprawdzasz barwę, próbujesz, i dopiero wtedy decydujesz, czy się „dogadacie”. Dlaczego nie stosujemy takiej zasady przy wszystkich innych produktach? Warto wykorzystać swoje zmysły, aby nie marnować jedzenia, które wciąż nadaje się do spożycia, mimo, że jest „po terminie - mówi Michel Moran, szef kuchni i restaurator.

Inaugurację kampanii wsparły również inne gwiazdy: chef Aleksander Baron i popularyzatorka życia w stylu eko - Sylwia Majcher oraz Joanna Jabłczyńska.

Dodatkowo Too Good To Go przygotowało niespodziankę dla mieszkańców Warszawy (Plac Konesera), Krakowa (Plac Św. Ducha) i Katowic (Plac przed Teatrem Śląskim). To w tych miastach w dniach po starcie kampanii stanie specjalna interaktywna instalacja i spotkać będzie można Olę Juszkiewicz zwyciężczynię 9. edycji MasterChef, ekolożkę i popularyzatorkę filozofii zero waste  która wraz z  Joanną Mrozek, uczestniczką 9 edycji MasterChef, przekonywać będą, jak pysznie można gotować, stosując się do zasady To Good To Go.

Więcej informacji na temat kampanii Too Good To Go „Często Dobre Dłużej” można znaleźć na stronie www.dobredluzej.pl.
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2022-01-31 18:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2022-01-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2022-01-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2022-01-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany