21 luty 2021

Producenci miodów i wędzonek w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle

fot. PAP
Producenci miodów i warmińskich wędzonek zostali włączeni do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Organizacja wspiera i promuje produkcję i sprzedaż regionalnej żywności z lokalnych surowców.
REKLAMA

Jak podał Warmińsko-Mazurski Urząd Marszałkowski, decyzją zarządu województwa kolejne dwie firmy z regionu – "Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór" i "Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz" dołączyły do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Zarząd podjął też decyzję o przyznaniu 133 dotychczasowym członkom sieci prawa do dalszego korzystania ze znaku towarowego "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle" w roku 2021.

Oznaczone znakiem firmowym "Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór" miody są obecne na rynku od 1990 roku. Początkowo firma oferowała miód wyłącznie z własnych pasiek, których potencjał pozwalał na rozpoczęcie budowania rozpoznawalnej marki miodów. W 1994 roku, Pasieka stała się przedsiębiorstwem, które systematycznie rozszerzało listę współpracujących z nią pszczelarzy z terenu Warmii i Mazur. Wśród dostawców są również członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Natomiast produkty firmy "Wędzonki warmińskie Anna Piotrowicz" są wytwarzane w rodzinnym zakładzie na Warmii z mięsa wieprzowego pochodzącego z ubojni, która skupuje i prowadzi ubój trzody chlewnej z hodowli zlokalizowanych w obrębie województwa warmińsko-mazurskiego. Tworząc produkty, właściciele bazują głównie na przepisach zaczerpniętych z książki kucharskiej z 1950 roku.

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauracjami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której są wykorzystywane lokalne zasoby surowcowe. Obecnie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest zrzeszonych 46 regionów z 13 państw europejskich. Województwo warmińsko-mazurskie przystąpiło do Europejskiej Sieci w 2005 roku. Obecnie sieć "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle" liczy 135 członków. (PAP)

autor: Agnieszka Libudzka

ali/ skr/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
Koronawirus
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2021-06-30 23:59
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-06-30 23:59
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-12-18 17:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-12-18 18:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany