25 czerwiec 2021

Frittata ze szparagami

fot. nadesłane
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
REKLAMA
Ponadczasowy tradycyjny włoski przepis, frittata z patelni lub piekarnika, to wyjątkowe danie na tysiąc wariantów. Dziś proponuję ze szparagami i odrobiną sera. Idealna również w kanapce następnego dnia!

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB (średnica patelni 26 cm)

6 średnich jajek (dałam 5 całych i białka z dwóch jajek)
szparagi 500 g
parmezan 50 g
gorąca woda 100 ml
oliwa extra virgin 10 ml do szparagów + 20 ml do frittaty
masło 20 g
sól do smaku.
zmielony czarny pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Aby zrobić frittatę ze szparagami, należy zacząć od ich oczyszczenia, usuwając za pomocą noża zewnętrzne włókna oraz najtwardszą i najbardziej zdrewniałą ich część (wystarczy zgiąć je rękami, a łodyga sama się złamie we właściwm miejscu). Odetnij górę szparagów i odłóż je na bok. Pokrój resztę łodygi w krążki wrzuć na rozgrzaną teflonową patelnię z oliwą i roztopionym masłem, podsmaż minutę mieszając cały czas, następnie zalej gorącą wodą, gotuj 15 minut pod pokrywką a nastepnie kolejne 5 bez, tak by wyparowała cała woda. Dopraw solą, pieprzem, przełóż na talerz by trochę przestygły. Nie myj patelni. Wbij jajka do miski, roztrzep widelcem, a następnie dodaj starty parmezan i szparagi.

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę i przelej jajka ze szparagami. Duś pod pokrywką na średnim ogniu 6-7 minut, drewnianą łopatką “przejedź” dookoła patelni, zdecydowanym i szybkim gestem odwróć fryttatę do góry dnem za pomocą talerza lub pokrywki i ponownie zsuń na patelnię smażąc przez kolejne 5 minut.

Smacznego !!

Dla miłośników Włoch i tych którzy uczą się włoskiego przepis w oryginalnym języku


Frittata con asparagi

Italia a tavola. Da Roma esclusivamente per Twoje Miasto Bea De Santis
Una ricetta tradizionale intramontabile, la frittata in padella o al forno, è un piatto unico ​dalle mille varianti. In questo caso ve la propongo con gli asparagi e un po' di formaggio. Perfetta anche nel pane il giorno dopo!

INGREDIENTI PER 4 PERSONE (per una padella 26 cm)

uova medie 6 (io ho messo 5 più albumi di 2 uova)
asparagi 500 g
parmigiano reggiano 50 g cm
acqua calda 100 g
olio extravergine di oliva 20 g per asparagi + 20 g per frittata
burro 20 g
sale q.b.
pepe nero macinato q.b.

PROCEDIMENTO

Per fare la frittata di asparagi è necessario cominciare dalla pulizia degli asparagi eliminando, con l’aiuto di un coltello, i filamenti esterni e la parte più dura e legnosa del gambo (basterà piegarli con le mani ed il gambo si spezzerà nel punto giusto). Taglia le punte e mettile da parte. Taglia il resto del gambo a rondelle e, in una padella antiaderente, con un filo d’olio e burro, fai cuocere gli asparagi tagliati, aggiungendo poca acqua calda alla volta e, tenendoli coperti con il coperchio. Fai cuocere per almeno 15 minuti, più ulteriori 5 minuti senza coperchio, per far evaporare tutto il liquido di cottura; aggiusta di sale, pepe e trasferiscili su un piatto da tenere da parte per lasciarli intiepidire un paio di minuti. Non lavare la padella ma tienila così com’è a portata di mano. In una ciotola rompi le uova e sbattile leggermente, quindi unisci il Parmigiano Reggiano grattugiato e gli asparagi. Amalgama bene tutti gli ingredienti. Nella padella di cottura degli asparagi fai scaldare l’olio extravergine di oliva e aggiungi le uova. Fai cuocere il composto per 6-7 minuti coprendo con il coperchio. In questo modo, trascorso questo tempo, i bordi dovrebbero staccarsi facilmente. Con un gesto deciso e veloce, capovolgi la frittata sul coperchio e riponila in padella proseguendo la cottura per altri 5 minuti.

Buon Appetito!!
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2021-09-30 23:59
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-09-30 23:59
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-12-18 17:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-12-18 18:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany