9 lipiec 2021

Makaron na zimno z pomidorkami i bazylią

fot. nadeslane
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
REKLAMA
Makaron na zimno z pomidorkami koktajlowymi, lekko słoną ricottą i bazylią to smaczne pierwsze danie, idealne na upalne dni, którego dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je zaledwie w kilka minut, bo jedyne, co należy ugotować, to makaron, ale polecam również zblanszować pomidorki, aby łatwiej było z nich ściągnąć skórkę.

Jeśli lubisz papryczkę chili, możesz dodać ją do wody i ugotować razem z makaronem, dzięki czemu ten uzyskają znacznie bardziej aromatyczny smak. Polecam uważać na chili, wystarczy dosłownie szczypta.


SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób)
  • penne rigate 140 gr
  • świeże, dojrzałe pomidorki koktajlowe 300 gr
  • 1 ząbek czosnku
  • słona ricotta lub inny dobry twardy twaróg 60 gr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól dla smaku
  • szczypta papryczki chili
  • świeża bazylia do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z papryczką chili. W międzyczasie zblanszuj umyte pomidory, obierz ze skórki i posiekaj je na małe kawałki. Gdy makaron będzie ugotowany al dente, odcedź i przełóż do salaterki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidorki koktajlowe, startą na tarce o grubych oczkach ricottę i poszatkowaną bazylię a na koniec odrobinę oliwy z oliwek, wszystko dobrze wymieszaj.

Smacznego!!


Dla miłośników Włoch i tych którzy uczą się włoskiego przepis w oryginalnym języku

Pasta fredda con pomodorini e basilico


Italia a tavola. Da Roma esclusivamente per Twoje Miasto Bea De Santis

La pasta fredda con pomodorini, ricotta salata e basilico è un primo piatto gustoso e profumato da portare in tavola nelle calde giornate estive. Si prepara in pochi minuti perché l’unica cosa da cuocere è la pasta, ma vi consiglio di sbollentare anche i pomodorini per spelarli più facilmente.

Se vi piace il peperoncino potete aggiungerli all’acqua di cottura della pasta così avrà un sapore molto più aromatico. Mi raccomando di stare attenti col peperoncino, ne basta solo un pezzettino.

INGREDIENTI: (dosi per 2 persone)
  • penne rigate 140 gr
  • pomodorini freschi maturi 300 gr 
  • 1 spicchio d’aglio 
  • ricotta salata 60 gr 
  • 3 cucchiai olio extra vergine 
  • sale q.b.
  • pepe q.b.
  • pizzico di peperoncino
  • basilico fresco a piacere
PROCEDIMENTO:

Lessate la pasta in acqua salata con un pizzico di peperoncino. Nel frattempo sbollentate i pomodorini lavati e tagliateli a pezzettini. Quando la pasta sarà cotta al dente, scolatela e mettetela in una ciotola, giungete l’aglio, i pomodorini, la ricotta grattugiata e il basilico. Aggiungete un filo d’olio extravergine d’oliva e mescolate bene.

Buon appetito!!
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2021-09-30 23:59
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-09-30 23:59
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-12-18 17:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-12-18 18:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany