Kulinaria artykuł sponsorowany
5 wrzesień 2022

Najciekawsze koktajle, których spróbujesz podczas World Class Cocktail Festival! Sprawdź przepisy!

fot. nadesłane
Do 18 września trwa piąta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Rezerwacje trwają na https://cocktailfestival.pl/. Autorskimi przepisami na oryginalne kompozycje podzielili się z nami barmani z koktajlbarów biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Podpowiadamy!

What’s In the Black Bottle? (Flisak’76, Trójmiasto)

Składniki:
    • 40 ml Johnnie Walker Black Label
    • wędzone mango
    • cytryna
    • cukier
    • lód
    • jadalny papier mango
    • soda z zielonej kawy

Sposób przygotowania:

Do shakera wlewamy: 40ml Johnnie Walker Black Label oraz 40ml mixu “Wędzone mango” (mix wędzonego mango, cytryny i cukru). Mocno wstrząsamy z lodem, a następnie przecedzamy do szklanki. Dopełniamy sodą z zielonej kawy i dekorujemy jadalnym papierem z mango.

Get Greeny (Flisak’76, Trójmiasto)

Składniki:
    • 30 ml Tanqueray No.10
    • 30 ml kordiału z chmielu Zula
    • lód
    • kafir do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do shakera wlewamy: 30ml Tanqueray No.10 i 30ml kordiału (słodko-kwaśny syrop) z chmielu Zula. Mocno wstrząsamy z lodem, po czym przecedzamy do szklanki. Na koniec dekorujemy „krążkiem” z kaffiru.

Forest Lake (LAS - Lokalna Atrakcja Stolicy, Warszawa)

Składniki:

    • 40 ml Singleton 12 YO
    • 30 ml kordiału jęczmień-jabłko
    • 10 ml soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze i przelewamy do szkła. Koktajl dekorujemy jadalną rybką.

Przepis na kordiał jęczmień-jabłko:

    • syropu ze słodu jęczmiennego 450 ml
    • 225g cukru
    • 225 ml wody
    • 20g kwasku askorbinowego
    • 750 ml soku jabłkowego (antonówka)

Wszystkie składniki (oprócz kwasku) wlewamy do garnka. Podgrzewamy do temperatury 80°C ciągle mieszając. Studzimy syrop i dodajemy kwasek.

Przepis na rybkę:

    • 80g białka
    • 80g roztopionego masła
    • 40g cukru pudru
    • 40g miodu wielokwiatowego
    • 100g mąki
    • 1g niebieskiego barwnika spożywczego

Najpierw łączymy cukier puder, mąkę oraz barwnik. Następnie dodajemy białko, miód i masło. Mieszamy do jednolitej masy. Przelewamy do foremek i pieczemy w 175°C przez 16 min.

Piąta edycja World Class Cocktail Festival potrwa do 18 września w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu, Poznaniu i Szczecinie. Uczestniczące w nim koktajlbary i bary restauracyjne zapraszają do rezerwacji zestawu dwóch modnych koktajli na bazie luksusowych alkoholi z portfolio Diageo w promocyjnej cenie 35 zł (to w wielu przypadkach ponad 50% zniżki). Mechanizm Festiwalu jest bardzo prosty – rezerwacje dostępne są na www.CocktailFestival.pl.

UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18. roku życia – weryfikacja przy odbiorze koktajli.


Daty Festiwalu: 24 sierpnia – 18 września 2022 r.
Lokalizacja: Kraków, Poznań, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław
Pełna lista koktajlbarów: CocktailFestival.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2023-03-26 19:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2023-03-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2023-04-30 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2023-04-30 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany