REKLAMA
Nie każdy z nas lubi wodę, wówczas w sukurs przychodzą napoje z dodatkiem sezonowych owoców oraz ziół. Soczyste maliny czy zawierający mnóstwo wody arbuzy, świeżość mięty i melisy, to tylko niektóre z wielu możliwości, jakie oferuje nam lato. Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów.
Na początek arbuzowa lemoniada. Arbuz, to cudowny owoc o wielu właściwościach zdrowotnych, niskokaloryczny i bogaty w witaminy.
Arbuza wydrążyć, zblendować i przelać przez sitko. Powstały w ten sposób sok wlać do słoika. Dodać sok z cytryny, syrop klonowy i miętę. Całość wymieszać i uzupełnić kostkami lodu oraz wodą gazowaną.
Orzeźwiające mojito bez alkoholu, czyli zdrowa wersja dla całej rodziny.
Limonkę kroimy na ósemki, na dno szklanki wysypujemy cukier, wyciskamy 4 cząstki limonki i wrzucamy je do szklanki. Na koniec dodajemy kilka listków mięty. Całość zasypujemy lodem. Pozostałą limonkę wyciskamy, dodając pozostałą miętę. Całość dopełniamy wodą gazowaną.
Najprostsza domowa lemoniada, czyli klasyczny napój, który wielu z nas piło już w dzieciństwie. Tu w zdrowszej wersji, gdzie cukier zastępujemy miodem.
Połowę cytryny wycisną do szklanki, drugą połowę wrzucić pokrojoną w półksiężyce, dodać miodu, kostki lodu i dopełnić wodą. Przed podaniem wstawić do lodówki.
Pamiętajmy o tym, by w upały wypijać od 2 do 3 litrów napojów. Te z dodatkiem owoców i ziół mają poza nawadniającym walor odżywczy. Zatem warto korzystać z bogactwa sezonowych owoców i warzyw.
Na początek arbuzowa lemoniada. Arbuz, to cudowny owoc o wielu właściwościach zdrowotnych, niskokaloryczny i bogaty w witaminy.
- ¼ małego arbuza,
- ½ szklanki wody gazowanej,
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- kilka listków mięty,
- kilka kostek lodu
Arbuza wydrążyć, zblendować i przelać przez sitko. Powstały w ten sposób sok wlać do słoika. Dodać sok z cytryny, syrop klonowy i miętę. Całość wymieszać i uzupełnić kostkami lodu oraz wodą gazowaną.
Orzeźwiające mojito bez alkoholu, czyli zdrowa wersja dla całej rodziny.
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1 limonka,
- łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego,
- kilka listków mięty,
- ½ szklanki drobnych kostek lodu
Najprostsza domowa lemoniada, czyli klasyczny napój, który wielu z nas piło już w dzieciństwie. Tu w zdrowszej wersji, gdzie cukier zastępujemy miodem.
- 1 cytryna
- ¾ szklanki wody niegazowanej
- łyżka miodu
- kilka kostek lodu
Połowę cytryny wycisną do szklanki, drugą połowę wrzucić pokrojoną w półksiężyce, dodać miodu, kostki lodu i dopełnić wodą. Przed podaniem wstawić do lodówki.
Pamiętajmy o tym, by w upały wypijać od 2 do 3 litrów napojów. Te z dodatkiem owoców i ziół mają poza nawadniającym walor odżywczy. Zatem warto korzystać z bogactwa sezonowych owoców i warzyw.
PRZECZYTAJ JESZCZE