9 sierpień 2021

Pomidory z piekarnika z ryżem i ziemniakami

fot. nadesłane
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
REKLAMA
Pomidory z piekarnika z ryżem i ziemniakami to klasyczny przepis z centralnych Włoch, a w szczególności z mojego ukochanego, bogatego w historię Rzymu. Danie to jest bardzo popularne nie tylko we włoskich domach, ale bez problemu można je również znaleźć w smażalniach, piekarniach i barach z przekąskami. Ciekawostką przepisu jest to, że bardzo drobny surowy ryż wkłada się bezpośrednio do wydrążonego pomidora, ale ja polecam obgotowanie ryżu w wodzie przez około 3 minuty i przełożenie gorącego na kolejne 15 minut do soku uzyskanego z wydrążenia. W ten sposób ryż dobrze wchłonie sok i sprawi, że będzie bardziej aromatyczny, szybciej zmięknie. Tak przyrządzone pomidory są również idealnym daniem dla wegan.

No to bierzmy się do pracy :) Do tego przepisu będą potrzebne następujące SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób:
  • 8 dużych okrągłych, dojrzałych pomidorów 
  • 1,2 kg ziemniaków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 8 łyżek surowego ryżu 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • świeża bazylia 
  • suszone oregano 

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyj i osusz następnie odetnij ich górę i odłóż na bok. Delikatnie opróżnij miąższ łyżką, uważając, aby nie przekłuć pomidora i przełóż uzyskaną miazgę do miski, eliminując centralny rdzeń i najtwardsze części. Drobno posiekaj i odłóż 4 łyżki sosu, będzie potrzebny do doprawienia ziemniaków. Wydrążone pomidory ustaw na płaskim naczyniu do góry dnem, w ten sposób uzyskasz jeszcze więcej soku. Wnętrze każdego pomidora posyp szczyptą soli, dopraw miąższ solą, pieprzem, oliwą i kilkoma listkami bazylii, oregano i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Wymieszaj i dodaj blanszowany ryż. Dobrze byłoby zostawić ryż w pomidorach na około pół godziny przed włożeniem do piekarnika, będzie jeszcze bardziej smakował. Pamiętaj też, że ryż będzie rósł wewnątrz pomidora podczas pieczenia, więc nie przepełniaj go, bo się nie ugotuje jak powinien.

Piekarnik w opcji statycznej nagrzej do 180-190°C a w międzyczasie obierz ziemniaki, a jeszcze lepiej dobrze wyszoruj, wysusz i zostaw ze skórką, będą smaczniejsze. Pokrój je w duże kliny, dopraw solą, ząbkiem czosnku i skrop oliwą. Na koniec dodaj 3-4 łyżki odłożonej wcześniej pulpy pomidorowej i wymieszaj.

Pomidory przykryj odłożoną wcześniej odkrojoną górą, włóż do formy do pieczenia i obłóż    ziemniakami. Na koniec wszystko skrop oliwą i piecz około 40 minut. Spróbuj ryżu przed wyjęciem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i pieczenie może potrzebować dodatkowych kilku minut. Od czasu do czasu podczas pieczenia potrząśnij lekko brytfanką, aby ziemniaki nie przywarły do dna. Nie dotykaj pomidorów, mogą się rozpaść. Jak tylko się upieką, wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć bo zimne smakują najlepiej.

Smacznego :) 

Dla miłośników Włoch i tych którzy uczą się włoskiego przepis w oryginalnym języku

Pomodori ripieni di riso cotti al forno con le patate Italia a tavola. Da Roma esclusivamente per Twoje Miasto Bea De Santis

Pomodori col riso al forno e patate è una ricetta classica del centro Italia, e in particolare della mia amata Roma, ricca di storia. Questo piatto è molto popolare non solo nelle case degli italiani, ma li trovi facilmente anche nelle friggitorie, i  panifici e le tavole calde. Una curiosità della ricetta è che si mette il riso finissimo crudo direttamente nella cavità del pomodoro, ma io consiglio di bollirlo prima per circa 3 minuti in acqua e di metterlo caldo per circa 15 minuti nel succo ottenuto scavando i pomodori. In questo modo il riso assorbirà bene il succo e lo renderà più aromatico ammorbidendosi  più velocemente. I pomodori cotti in questo modo sono un piatto ideale anche per i vegani.

Allora mettiamoci al lavoro :) Per questa ricetta avrete bisogno dei seguenti INGREDIENTI:

Porzione per 4 persone:
  • 8 pomodori grandi tondi e maturi
  • 1,2 kg di patate
  • 2 spicchi d'aglio
  • 8 cucchiai di riso crudo
  • olio d'oliva
  • sale e pepe a piacere
  • basilico fresco
  • origano secco
PREPARAZIONE:

Lavare e asciugare i pomodori, quindi tagliare la parte superiore e metterli da parte. Svuotare delicatamente la polpa con un cucchiaio, facendo attenzione a non buccare il pomodoro e trasferire la polpa ottenuta in una ciotola, eliminando il torsolo centrale e le parti più dure. Trritare finemente e mettere da parte 4 cucchiai di salsa per condire le patate.

Mettere i pomodori capovolti su un piatto piano per ottenere ancora più succo.

Cospargere l'interno di ogni pomodoro con un pizzico di sale, condire la polpa con sale, pepe, olio d'oliva e qualche foglia di basilico, origano e uno spicchio d'aglio tritato finemente.    Mescolare e aggiungere il riso sbollentato. Sarebbe bene lasciare il riso nei pomodori per circa mezz'ora prima di metterlo in forno, si insaporirà ancora di più. Tenete anche conto che il riso crescerà all'interno del pomodoro durante la cottura, quindi non riempitelo troppo o non cuocerà bene.

Preriscaldate il forno con l'opzione statico a 180°-190°C e nel frattempo sbucciate le patate, e ancora meglio, strofinatele bene, asciugatele e lasciatele con la buccia, saranno più gustose. Tagliatele a spicchi grandi, conditele con sale, un filo d'olio e uno spicchio d'aglio. Infine aggiungete i 3-4 cucchiai di polpa di pomodoro che avete messo da parte prima e mescolate.

Coprire i pomodori con la parte superiore tagliata, metterli in una teglia e negli spazi vuoti mettere le patate. Infine, condite con olio d'oliva e infornate per circa 40 minuti. Assaggia il riso prima di estrarlo poiché ogni forno è diverso e potrebbe richiedere un po' più di tempo per la cottura. Di tanto in tanto, durante la cottura, scuotete leggermente la teglia per evitare che le patate si attacchino, ma non toccate i pomodori, potrebbero rompersi. Appena saranno cotti, estraeteli dal forno e fateli raffreddare.

Mangiateli a temperatura ambiente o freddi, perché è così che hanno un sapore migliore.

Buon appetito :)
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2021-11-30 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-11-30 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-11-30 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2021-12-18 17:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany