Keep walking gastronomio - zakończył się World Class Cocktail Festival!
Letnia edycja World Class Cocktail Festival odbyła się pod hasłem: “Keep walking gastronomio”. Festiwal był więc wielkim świętem powrotu sceny barowej, w którym bohaterami są światowe koktajle.
Czwarta edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej była doskonałą okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji koktajli przygotowywanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami.Polska scena barmańska znów tętniła życiem. World Class Cocktail Festival był doskonałym pretekstem do wspólnego spędzenia czasu. Jesteśmy ogromnie szczęśliwi z możliwości wspólnej celebracji największego święta koktajlowego w Polsce i jednego z największych na świecie. Goście, poza utęsknioną atmosferą, doświadczyli znanych na całym świecie koktajlowych klasyków, a także autorskich i popisowych kompozycji, przygotowywanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. – mówi Łukasz Piwowarczyk, Head of Reserve Poland w firmie Diageo, która jest inicjatorem Festiwalu.
Mistrzowskie kompozycje
Na Gości Festiwalu czekały mistrzowskie kompozycje koktajlowe, oparte na najwyższej jakości alkoholach z portfolio Diageo. Wśród nich znalazły się cenione na całym świecie marki, takie jak: whisky Johnnie Walker i Singleton, Bulleit Bourbon, giny Tanqueray i Gordon’s oraz wódki Cîroc i Ketel One czy rumy Zacapa i Captain Morgan.
W tegorocznej edycji za pośrednictwem strony CocktailFestival.pl Goście rezerwowali zestawy dwóch koktajli w festiwalowej cenie 35 zł. Ciepłe, letnie wieczory, to doskonały moment na degustacje mixów z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców i pomysł na zakończenie dnia w miłym towarzystwie.Naszym celem jest popularyzowanie w Polsce światowych trendów koktajlowych, a przede wszystkim świadomej konsumpcji, w której liczy się nie ilość, lecz jakość alkoholu i sposób jego podania. Bary i restauracje biorące udział w Festiwalu są starannie selekcjonowane w oparciu o wysoką jakość: obsługi barmańskiej i kelnerskiej, wykorzystywanych składników czy mistrzowskiego poziomu menu. – wyjaśnia Max Pollo, jeden z organizatorów Festiwalu.
W duchu zero waste
Istotnym wątkiem Festiwalu jest idea „zero waste”, czyli ograniczania niekorzystnego wpływu człowieka na środowisko naturalne. W przypadku działalności barów koncentruje się ona wokół wykorzystywania składników „od kwiatu do korzenia” oraz rezygnacji z plastikowych rurek i sztucznych ozdób koktajli.
Wszystkie festiwalowe wyjścia były recenzowane przez Gości. W rezultacie powstanie ranking najwyżej ocenianych lokali World Class Cocktail Festival. Na podstawie ich ocen, jak w poprzedniej edycji, przyznana zostanie nagroda Bar Roku (w 2020 roku triumfował stołeczny The Root).
Rezerwacja udziału w Festiwalu jest wyjątkowo prosta. Wystarczyło dokonać zakupu koktajli na stronie CocktailFestival.pl. Rezerwując dwa koktajle za 35 zł, Goście zapłacili nawet 50% mniej za najbardziej wyszukane propozycje.