reklama

Czy grasz w zielone?

fot. nadesłane
Sałata powinna być podstawą zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. To niskokaloryczne warzywo zawiera ogrom składników odżywczych m.in. kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, witaminy A, C, E, K, a także związków aktywnych tj. flawonoidy czy kwas liponowy. Sałata występuje w licznych odmianach różniących się strukturą i wielkością liści, kolorem oraz smakiem. Choć w Polsce nadal najbardziej popularna jest sałata masłowa, na rynku odnajdziemy także szereg innych, smacznych odmian tego warzywa. Poniżej przedstawiam najmniej znane odmiany sałat:
REKLAMA
  • Rukiew wodna

Rukiew wodna dostarcza nie tylko dużych dawek witaminy A, K (potrzebnych do prawidÅ‚owego krzepniÄ™cia krwi) oraz witaminy C, ale także izotiocyjanianów â€“ bioaktywnych zwiÄ…zków, wspomagajÄ…cych naturalne zdolnoÅ›ci oczyszczajÄ…ce organizm. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz wzmacnia koÅ›ci (jedna filiżanka zawiera aż 4 mg wapnia).
  • Z uwagi na możliwe zanieczyszczenie listków rukwii wodnej piaskiem przed spożyciem należy je dokÅ‚adnie umyć pod bieżącÄ… wodÄ….
  • Roszponka

Jedna filiżanka roszponki realizuje aż 80% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który wpÅ‚ywa korzystnie na zdrowie ukÅ‚adu nerwowego oraz usprawnia pracÄ™ ukÅ‚adu trawiennego. Ponadto porcja ta dostarcza 2 g bÅ‚onnika pokarmowego, 4 mg żelaza (niezbÄ™dnego w procesie tworzenia krwinek czerwonych) i ponad 250 mg kwasów tÅ‚uszczowych omega-3, istotnych w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
  • W celu unikniÄ™cia uszkodzeÅ„ delikatnych liÅ›ci roszponki czas ich pÅ‚ukania powinien być możliwie jak najkrótszy.
  • Rukola

Podobnie jak inne zieleniny, rukola zaliczana jest do niskokalorycznych warzyw (100 g Å›wieżych liÅ›ci dostarcza tylko 25 kalorii). Niemniej jednak jest ona bogatym źródÅ‚em korzystnych dla zdrowia skÅ‚adników pokarmowych, miÄ™dzy innymi szerokiej grupy zwiÄ…zków fitochemicznych, witamin i skÅ‚adników mineralnych. Rukola jest bardzo dobrym źródÅ‚em folianów oraz witamin A i C. Badania wykazaÅ‚y, że witamina A i flawonoidy, zawarte w zielonych warzywach liÅ›ciastych wykazujÄ… dziaÅ‚anie ochronne przed chorobami nowotworowymi. Rukola to również istotne źródÅ‚o witamin z grupy B, niezbÄ™dnych dla optymalnej funkcji procesów enzymatycznych i metabolicznych. Rukola dostarcza również witaminy K (100 g Å›wieżych liÅ›ci pokrywa ok. 90% zalecanego spożycia tej witaminy). Ponadto warto zwrócić uwagÄ™ na skÅ‚adniki mineralne, zwÅ‚aszcza żelazo i miedź, dostarczane do organizmu wraz ze spożyciem tego rodzaju saÅ‚aty.
  • Åšwieże liÅ›cie rukoli mogÄ… być nie tylko skÅ‚adnikiem różnego rodzaju saÅ‚atek, ale także dodatkiem do zup, duszonych warzyw czy soków warzywnych.
  • Radicchio

Radicchio to saÅ‚ata o gorzkawym posmaku z uwagi na zawartość laktukopiryny, wykazujÄ…cej miÄ™dzy innymi dziaÅ‚anie antymalaryczne, uspokajajÄ…ce i przeciwbólowe. Jej biaÅ‚o-czerwone liÅ›cie sÄ… doskonaÅ‚ym ÅºródÅ‚em zeaksantyny i luteiny. ZwiÄ…zki te majÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwutleniajÄ…ce (100g liÅ›ci radicchio dostarcza 8832mg tych karotenoidów). Ponadto zeaksantyna wraz z luteinÄ… wykazujÄ… dziaÅ‚anie ochronne w stosunku do siatkówki oka. Åšwieże liÅ›cie radicchio zawierajÄ… witaminy z grupy B, tj. kwas foliowy, kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), tiamina (witamina B1) i niacyna (B3).

Podobnie jak rukola, jest ona jednym z lepszych źródeł witaminy K. Radicchio dostarcza również wiele składników mineralnych takich jak mangan, magnez, miedź, żelazo, cynk i potas. Mangan to kofaktor dla enzymu antyoksydacyjnego – pomaga przeciwdziałać skutkom stanu zapalnego w organizmie.
  • Radicchio jest spożywana przede wszystkim jako skÅ‚adnik różnorodnych saÅ‚atek. Surowe liÅ›cie sÄ… jednak ostre i lekko gorzkawe w smaku. Dlatego też, aby zÅ‚agodzić jej smak zaleca siÄ™ przed podaniem krótkie zblanszowanie liÅ›ci.
  • Endywia
Endywia jest bardzo niskokalorycznym warzywem liÅ›ciastym (100 g Å›wieżych liÅ›ci dostarcza tylko 17 kalorii, ale aż 8% zalecanego dziennego spożycia bÅ‚onnika pokarmowego). Obecnie badania naukowe sugerujÄ…, że wysoka zawartość bÅ‚onnika pokarmowego i inuliny w endywii pomagajÄ… zmniejszyć wysokie stężenie glukozy i cholesterolu LDL. Endywia jest dobrym źródÅ‚em witaminy A, beta-karotenu oraz witaminy C, ma również wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwutleniajÄ…ce. Jest także istotnym źródÅ‚em witamin z grupy B oraz skÅ‚adników mineralnych takich jak magnez, miedź, żelazo i potas.
  • Blanszowanie usuwa gorycz z liÅ›ci i poprawia ich smak.
  • SaÅ‚ata rzymska

Sałata rzymska kształtem przypominająca kapustę pekińską, posiada wydłużone, kruche, mięsiste z wyraźnie zaznaczonymi nerwami liście o słodkim i delikatnym smaku.

Charakteryzuje siÄ™ wysokÄ… wartoÅ›ciÄ… odżywczÄ… – już jedna filiżanka tej saÅ‚aty może dostarczyć 82% dziennego zapotrzebowania na witaminÄ™ A, 60% na witaminÄ™ K, 19% na witaminÄ™ C i 16% na kwas foliowy. Chociaż skÅ‚adniki mineralne nie wystÄ™pujÄ… w znaczÄ…cych iloÅ›ciach, warto zwrócić uwagÄ™ na mangan (porcja saÅ‚aty rzymskiej pokrywa 4% dziennego zapotrzebowania na ten skÅ‚adnik), ale także wapÅ„, żelazo, magnez, potas i cynk.
  • WybierajÄ…c saÅ‚atÄ™ rzymskÄ… należy upewnić siÄ™, że liÅ›cie sÄ… jasnozielone, jÄ™drne, bez przebarwieÅ„. Można jÄ… przechowywać w szczelnie zamkniÄ™tym pojemniku na żywność lub w lodówce.
  • SaÅ‚ata dÄ™bolistna

SaÅ‚ata dÄ™bolistna, nazywana również saÅ‚atÄ… karbowanÄ…, o zielonych lub fioletowo-zielonych liÅ›ciach charakteryzuje siÄ™ lekko orzechowym posmakiem. SaÅ‚ata dÄ™bolistna, podobnie jak pozostaÅ‚e rodzaje saÅ‚at, jest dobrym źródÅ‚em witamin, szczególnie witaminy A, B, C i E.
  • Z uwagi na fakt, że saÅ‚ata karbowana jest dość nietrwaÅ‚a, należy jÄ… przechowywać przez krótki czas (2-3 dni) w lodówce. Ponadto saÅ‚aty nie należy umieszczać w pobliżu owoców wydzielajÄ…cych etylen (np. jabÅ‚ek), gdyż powoduje to ciemnienie jej liÅ›ci. W celu zachowania jak najwiÄ™kszej iloÅ›ci skÅ‚adników odżywczych, czas pÅ‚ukania saÅ‚aty powinien również być możliwie krótki.
PRZECZYTAJ JESZCZE
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany