reklama
kategoria: Ekologia
5 kwiecień 2025

Jedna trzecia polskich rodzin pszczelich jest podtruwana

zdjęcie: Jedna trzecia polskich rodzin pszczelich jest podtruwana / v57786146
v57786146
W Polsce jest ponad 2 mln pszczelich rodzin, według ekspertów jedna trzecia z nich jest podtruwana pestycydami. Zagrożeniem dla pszczelich rodzin jest też wprowadzanie do upraw roślin samopylnych i pszczele choroby: warroza i nosemoza.
REKLAMA

Według szacunków naukowców w Polsce pszczelarstwem zajmuje się już ok. 40 tys. osób, które mają pod opieką ponad 2 mln pszczelich rodzin. Owady opuszczają ule od końca lutego, wraz z poprawą pogody intensywność ich pracy będzie rosła.

"Pszczoły przeżyły zimę nie najgorzej, nie mamy informacji o tym, żeby upadki rodzin pszczelich były ponad planowe" - powiedział PAP dr inż. Maciej Siuda z Katedry Pszczelnictwa na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i wyjaśnił, że normą jest upadek do 10 proc. rodzin w pasiece. Naukowiec dodał, że pszczelarze zgłaszają ekspertom, że po łagodnej zimie w ulach został jeszcze pokarm.

Według dr. inż. Siudy mimo przetrwania zimy polskim pszczołom wciąż zagrażają opryski z pestycydami. "Szacuje się, że jedna trzecia pszczelich rodzin jest nimi podtruwana. Nie wszyscy rolnicy są świadomi tego, co robią. Wydaje im się, że jak na ulotce oprysku jest napisane, że jest on +mało szkodliwy+ dla pszczół, to znaczy, że jest bezpieczny dla pszczół. Nie, to nie jest to samo" - podkreślił i zaapelował do rolników o roztropne i zgodne z ulotkami używanie oprysków.

Pewnym zagrożeniem dla polskich pszczół jest też wprowadzanie przez rolników do uprawy zbóż samopylnych. "Takie rośliny, mam na myśli głównie rzepaki, są prawie pozbawione pożytku, który zbierają pszczoły" - podkreślił dr inż. Siuda. Zdaniem naukowca na razie w Polsce nie sieje się dużo tego typu zbóż, ale takie zagrożenie dla pszczół należy mieć na uwadze.

Polskie pszczoły wciąż nękają także choroby, z których najpopularniejsze to warroza (wywołują ją roztocza, które żerują na pszczołach) oraz nosemoza (wywołują ją jednokomórkowe pasożyty, które powodują chorobę układu pokarmowego pszczół). "Pierwsza z chorób jest w Polsce od lat 80. XX w., druga od lat 90. XX w. i obie są dla pszczół zabójcze" - podkreślił dr inż. Siuda. (PAP)

jwo/ miś/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce