reklama
kategoria: Rolnictwo i Hodowla
22 luty 2024

Związek Polskie Mięso podpowiada na co zwrócić uwagę kupując mięso

zdjęcie: Związek Polskie Mięso podpowiada na co zwrócić uwagę kupując mięso / pixabay/181201
Związek Polskie Mięso rozpoczyna akcję informacyjną dotyczącą mięsa. Konsumenci dowiedzą się z niej, na co zwrócić uwagę i gdzie kupować mięso, żeby sobie nie zaszkodzić.
REKLAMA

„Wyłącznie od sprawdzonych i pewnych dostawców” - podkreślił prezes zarządu Związku Polskie Mięso Witold Choiński. „To fundamentalny warunek, aby mieć pewność, że produkt spełnia przynajmniej minimalne standardy bezpieczeństwa dla konsumenta i był poddany kontroli odpowiednich instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności” – dodał Witold Choiński.

W sobotę w Nowej Dębie zmarł 54-letni mężczyzna. Dwie kobiety trafiły do szpitala. Wszyscy wcześniej jedli galaretę wieprzową kupioną na targowisku.

Dlatego Związek Polskie Mięso przygotował krótki poradnik, na co zwrócić uwagę robiąc zakupy. Nie tylko na bazarach. Po pierwsze ważne jest źródło pochodzenia mięsa, a więc należy je kupować wyłącznie od sprawdzonych dostawców, którzy przestrzegają norm bezpieczeństwa żywności. Po drugie, na opakowaniu powinny być oznaczenia świadczące o przeprowadzonej kontroli weterynaryjnej – numerów identyfikacyjnych, certyfikatów, znaków jakości. Po trzecie, zawsze należy się upewnić, że mięso jest świeże i przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Trzeba też zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia, a na targowiskach i bazarach należy robić zakupy wyłącznie u producentów, którzy mają zarejestrowaną działalność i potrafią to udokumentować.

Aby dotrzeć do konsumentów, Związek Polskie Mięso przygotował akcję "Mięso – kupuj bezpiecznie". W mediach społecznościowych i na stronie www.polskie-mieso.pl/zdrowa-porcja-wiedzy będą publikowane informacje na co trzeba zwracać uwagę kupując mięso. „O czym warto wiedzieć, żeby zadbać o bezpieczeństwo dla zdrowia i życia konsumentów” – dodała Edyta Bach z biura prasowego Związku Polskie Mięso.

Będzie też porcja wiedzy na temat jakości hodowli zwierząt, polskiego mięsa wieprzowego i drobiowego, ale też wyniki badań i opinie ekspertów z branży mięsnej. (PAP)

autorka: Agnieszka Lipska

al/ huw/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany