5 luty 2024

XVIII Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas

zdjęcie: XVIII Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas / pixabay/5985004
10 pączków - do zjedzenia w jak najkrótszym czasie – czekało na talerzach na każdego z zawodników biorących udział w XVIII Mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków. Tegorocznemu mistrzowi - Maciejowi Biniakowi ze Swarzędza – opróżnienie talerza zajęło 5 minut i 38 sekund.
REKLAMA

„Jeszcze by się trochę zjadło, jeszcze jest miejsce” – powiedział w poniedziałek, chwilę po zwycięstwie, tegoroczny mistrz Maciej Biniak.

W rozmowie z dziennikarzami przyznał, że pączki były bardzo smaczne. Pytany, czy jedząc tak szybko można było w ogóle poczuć ich smak, powiedział, że „tak, dlatego je się tak szybko zjadło, bo były dobre. Nadzienie było różne; z marmoladą, z czekoladą”.

Tegoroczny mistrz pytany o taktykę podkreślił, że nie może zdradzić swojego przepisu na sukces, ponieważ „przeciwnicy na przyszłość będę wiedzieli”. Wskazał jednak, że „trzeba po prostu szybko jeść, dużo przełykać i przede wszystkim nie popijać”.

Maciej Biniak zaznaczył, że tegoroczne mistrzostwa były drugimi, w jakich wziął udział. W ub. roku zajął 9 miejsce.

Kolejni zawodnicy na podium w tegorocznych XVIII Mistrzostwach Poznania w jedzeniu pączków na czas opróżnili swojej talerze w czasie 5 minut 56 sekund (drugie miejsce), oraz 6 minut 22 sekund (trzecie miejsce).

W tym roku po raz kolejny nie udało się pobić ustanowionego w 2011 roku rekordu mistrzostw, wynoszącego 4 minuty i 12 sekund.

Organizatorem zawodów jest Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Mistrzostwa co roku cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. W tej edycji – jak podkreślił w rozmowie z PAP starszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu Stanisław Butka – 75 zawodników zgłosiło się do udziału w mistrzostwach w zaledwie 26 minut – i po tym czasie limit miejsc się wyczerpał.

Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas rokrocznie odbywają się krótko przez tłustym czwartkiem. Butka pytany o sekret dobrego pączka powiedział, że „jeżeli ciasto jest z bardzo dobrych surowców, to każdy pączek powinien mieć tzw. obrączkę”.

„My fachowcy mówimy, że gdy go przygotowujemy, to on ucieka z gorącego tłuszczu – ucieka raz, potem go przekładany i on znowu ucieka – i wtedy powstaje właśnie ta obrączka. To jest wtedy znak, że to jest bardzo dobry pączek” – podkreślił.

Dodał, że w przypadku pączka nie można wskazać, co jest ważniejsze - ciasto, czy nadzienie – bo obie rzeczy są równie istotne.

Butka pytany, czy pączki w Tłusty Czwartek są w stanie przebić popularnością rogale świętomarcińskie 11 listopada w Poznaniu, odpowiedział krótko: nie, nie są w stanie przebić rogali. (PAP)

autor: Anna Jowsa

ajw/ apiech/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
Koronawirus
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce

kiedy
2024-05-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-05-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-05-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany
kiedy
2024-05-31 20:00
miejsce
Internet, Internet, Streaming online
wstęp biletowany