Kolendra okiem dietetyka
fot. nadesłane
Pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, kolendra jest przyprawą stosowaną na całym świecie. Wszystkie części tej rośliny są jadalne, jednak najczęściej używane w kuchni są jej przypominające natkę pietruszki – liście oraz nasiona, nadające potrawom korzenno-ostry smak. Choć kolendrę stosuje się głównie jako przyprawą kuchenną (stanowi m.in. ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych np. curry), od wielu lat ceniona jest także za swoje właściwości lecznicze. Ziele kolendry jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w antyoksydanty, minerały, takie jak wapń, sód, potas oraz witaminy – C, B1, B2 i PP. Poniżej przedstawiamy jej zdrowotne właściwości.
REKLAMA
Liście mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pobudzają apetyt – stymulują wydzielanie soków żołądkowych i enzymów, a także działają tonizująco na żołądek. Z tych też powodów liście kolendry są często stosowane w diecie osób chorych na anoreksję. Są również zbawienne dla wątroby, a także wspomagają leczenie biegunki poprzez wywieranie korzystnego działania na jelita.
Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru brzusznego. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, które pomagają leczyć pleśniawki w jamie ustnej i odświeżać oddech, a także są korzystne w leczeniu egzemy, grzybic skóry i jej suchości. Witamina C, naturalne antyhistaminy i bioflawonoidy pomagają leczyć alergię.ok z liści kolendry zawiera żelazo oraz witaminy A, B1, B2 oraz C i jest uznawany za wspaniały dla skóry.
Kolendra jest znana z właściwości przeciwreumatycznych i przeciwartretycznych, dzięki którym pomaga redukować opuchliznę.
Będąc bogatą w żelazo, kolendra pomaga leczyć anemię. W czasach starożytnych, kolendry używano w leczeniu bezsenności. Ponadto pomaga ona zredukować poziom depozytów cholesterolu w żyłach i ścianach tętnic, co czyni ją niezbędnym pokarmem dla zdrowia serca.
Kolendra pomaga zapobiegać starzeniu się organizmu oraz nowotworom, ze względu na bogactwo antyoksydantów, witaminy A, C oraz minerałów takich jak fosfor. Roślina ta wzmacnia również nasz system immunologiczny i pomaga zapobiegać chorobom infekcyjnym, takim jak na przykład zapalenie spojówek.
Kolendra stymuluje gruczoły wydzielania wewnętrznego, przez co pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu trzustki. Olej pochodzący z suszonych owoców kolendry pomaga walczyć ze zmęczeniem i sennością.
Uwaga! Świeże liście kolendry zawsze należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ długie narażenie na wysoką temperaturę obniża ich walory smakowe.
Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru brzusznego. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, które pomagają leczyć pleśniawki w jamie ustnej i odświeżać oddech, a także są korzystne w leczeniu egzemy, grzybic skóry i jej suchości. Witamina C, naturalne antyhistaminy i bioflawonoidy pomagają leczyć alergię.ok z liści kolendry zawiera żelazo oraz witaminy A, B1, B2 oraz C i jest uznawany za wspaniały dla skóry.
Kolendra jest znana z właściwości przeciwreumatycznych i przeciwartretycznych, dzięki którym pomaga redukować opuchliznę.
Będąc bogatą w żelazo, kolendra pomaga leczyć anemię. W czasach starożytnych, kolendry używano w leczeniu bezsenności. Ponadto pomaga ona zredukować poziom depozytów cholesterolu w żyłach i ścianach tętnic, co czyni ją niezbędnym pokarmem dla zdrowia serca.
Kolendra pomaga zapobiegać starzeniu się organizmu oraz nowotworom, ze względu na bogactwo antyoksydantów, witaminy A, C oraz minerałów takich jak fosfor. Roślina ta wzmacnia również nasz system immunologiczny i pomaga zapobiegać chorobom infekcyjnym, takim jak na przykład zapalenie spojówek.
Kolendra stymuluje gruczoły wydzielania wewnętrznego, przez co pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu trzustki. Olej pochodzący z suszonych owoców kolendry pomaga walczyć ze zmęczeniem i sennością.
Uwaga! Świeże liście kolendry zawsze należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ długie narażenie na wysoką temperaturę obniża ich walory smakowe.
PRZECZYTAJ JESZCZE