W Sylwestra na językach

Sylwester tuż, tuż. Jeśli z tej okazji planujesz imprezę i zastanawiasz się, czym poczęstować swoich gości, trafiłeś doskonale. Podstawą udanej zabawy jest nie tylko doborowe towarzystwo, ulubiona muzyka płynąca z głośników i gotowość na tańce do rana. Dobrze przygotowane, a jednocześnie nieco zaskakujące przekąski, będą strzałem w dziesiątkę – sprawią, że twoi goście poczują się dobrze ugoszczeni i będą mieli więcej sił na sylwestrowe szaleństwo!
Koronawirus
5575
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA
Nowa odsłona klasyki

Proste do chwycenia, estetyczne i cieszące oko finger food z roku na rok staje się coraz popularniejsze. Mini-kanapeczki, kolorowe dipy, chrupiące słupki warzywne, soczyste owoce i kruche ciasteczka przekładane marmoladą można uznać za klasykę gatunku. Warto pójść o krok dalej i zastanowić się nad połączeniem jej z nowoczesną odsłoną tego, co już znane. Ciekawym, a jednocześnie zdrowym pomysłem będzie upieczenie kolorowych frytków z buraka, dyni czy selera lub małych, wytrwanych tartaletek z dodatkiem bazyliowego pesto i grillowanych warzyw. Niezawodne okażą się też warzywne pasty z bakłażana, karczochów czy suszonych pomidorów, paprykarz oraz wegańska ,,makrela” z wędzonego tofu.


Niezastąpione 

Istnieje garść niezawodnych kulinarnych pomysłów, które sprawdzą się dosłownie zawsze. Wśród nich znajduje się między innymi przepyszne, jeszcze ciepłe domowe ciasto drożdżowe. Rozważ postawienie tuż obok dzbanka z (roślinnym?) mlekiem oraz słoików z miodem czy kremem czekoladowym i rozbudź w przyjaciołach dziecięce wspomnienia! Asem w rękawie okaże się też gorąca zimowa herbata z imbirem, miodem i plastrem pomarańczy czy słój korzennych ciastek, który imprezę uczyni bardziej kameralną, a ludzi – bardziej otwartymi. Warto też zastanowić się nad tym, co w nas samych wywołuje uczucie błogości – może będzie to czekolada na gorąco z piankami, a może deska serów ze świeżą bagietką i lampką dobrego wina? Zwykle to, co przemawia do nas, przemówi również do naszych bliskich.


Dobrze wygląda, dobrze smakuje

Cechą cieszących się sukcesem restauracji i kawiarni są potrawy oraz desery, które nie tylko wyśmienicie smakują, lecz także nienagannie wyglądają. Kiedy zastanawiamy się nad ładną formą podania przekąsek, na myśl przychodzą nam pomysłowe talerzyki, kubeczki i słomki – warto zadbać o to, by były papierowe. Goście z pewnością docenią, że dbasz zarówno o nich, jak i o środowisko. Piękną dekorację mogą stanowić także świeże, aromatyczne zioła, a nawet jadalne kwiaty czy…złoto. Jeśli zaś planujesz przygotować swoją mistrzowską sałatkę, pomyśl o zastąpieniu miski małymi słoiczkami, które z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie.


Bezglutenowo, bezcukrowo, dietetycznie

Tym, o czym z pewnością nie wolno zapomnieć, są osobiste preferencje i nawyki żywieniowe gości. Nawet jeśli ty sam na co dzień odżywiasz się w sposób klasyczny, a słowo ,,dieta” jest ci zupełnie obce, pamiętaj – być może twoi bliscy nie mogą lub nie chcą jeść niektórych składników. Jeśli wśród nich znajdują się wegetarianie, weganie lub osoby prowadzące fit lifestyle, okaż im szacunek poprzez przygotowanie potraw uwzględniających ich nawyki żywieniowe. W ten sposób zadbasz o dobre samopoczucie gości i własne, a przecież to właśnie atmosfera jest ważna przede wszystkim. Niech będzie pysznie, wesoło i uroczyście!
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
5575
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce